Kivimentés mesterfokon

A kivi a téli, vitaminhiányos időszakban igazi messzi földről érkezett megmentő gyümölcs, hiszen magas vitamintartalmával és a benne található rengeteg ásványi anyaggal hozzájárul immunrendszerünk egészséges működéséhez. Ez a külsőre nem túl dekoratív, de belül annál értékesebb gyümölcs nálunk is megterem, és egyre több hazai kiskertben megtalálható. Ősszel szüretelhető, és ha megfelelően gondozzák, kifejezetten bőtermő gyümölcs. A Cityfood most egy olyan receptet hoz kedves olvasóinak, ami nagyszerű megoldás arra a gyakran előforduló esetre, amikor túlvásároljuk magunkat, és a sok túlérett gyümölcs ott árválkodik a konyhapulton, mert már senkinek nem kell. Kár lenne ilyenkor kidobni, helyette finom gyümölcsmártást lehet készíteni belőle, mutatjuk, mennyire egyszerű!

Hozzávalók:

  • 1 kiló kivi
  • 2 alma
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 3 ek frissen facsart citromlé
  • 1 rúd fahéj

Ehhez a recepthez kifejezetten ajánlott jó érett, édes gyümölcsöt használni, az sem baj, ha kissé túlérett. A kivit meghámozzuk, megmossuk, hogy biztosan ne maradjanak rajta apó szőrök. Kis kockákra vágjuk, és egy lábasba öntjük. Az almát meghámozzuk, magházát eldobjuk, majd apró kockára vágjuk, és a kivihez adjuk. A gyümölcsökre rászórjuk a kristálycukrot, leöntjük a frissen facsart citromlével, majd beledobjuk az egész fahéjat. Lassú tűzön elkezdjük melegíteni, közben kevergetjük, hogy ne égjen oda. Amikor már szépen rotyog, és kezdenek a gyümölcsdarabok szétfőni, akkor megkóstoljuk. Ha nem elég édes, adjunk még hozzá cukrot, ha viszont túl édes, locsoljuk meg egy kis citromlével. Amikor már a legtöbb darab szétfőtt, kivesszük belőle a fahéjat (arra már nem lesz szükség), és még forrón csírátlanított kis befőttesüvegbe tesszük, abban hagyjuk kihűlni. Felbontás után hűtőben kell tárolni! Az elkészült gyümölcsmártás remekül illik édes krémekhez, palacsintához, gofrihoz, natúr joghurthoz, tejberizshez, grízpudinghoz, zabkásához.

Mindössze 15 perc, és máris egy lépéssel közelebb kerültünk a fenntarthatósághoz, hiszen nem került kukába a megmaradt gyümölcs. A háziasszonyok számára nem kis kihívás hétről hétre eltalálni a megfelelő mennyiséget – az sem jó, ha túl kevés étel van otthon, de az sem ideális, ha túl sok. Ha biztosra akar menni, válassza az ebéd házhoz szállítást, hiszen a Cityfoodtól nem csak teljes adagokat lehet rendelni, hanem kis adagok is szerepelnek az étlapon. Így a kis- és nagyétkűek egyaránt jóllakhatnak, anélkül, hogy a maradék a kukában végezné!