Császármorzsa – egy császári csemege

A császármorzsa, avagy eredeti nevén Kaiserschmarrn, az Osztrák-Magyar Monarchia kedvelt édessége, melynek pontos eredete ugyan homályba vész, de létrejöttét számos izgalmas legenda övezi. Ezek mindegyike egy különleges eseményhez köti a császármorzsa születését, és bár ma már szinte lehetetlen eldönteni, hogy a valóságban mi történt, mégis szórakoztató ezeket sorra venni. Megelevenedik előttünk Sissi és Ferenc József alakja, és szinte szánkban érezzük az édes, lekváros császármorzsa ízét. A Cityfood egy kis történelmi utazásra hívja kedves olvasóit, most is érdemes velünk tartani!

Egy elrontott palacsinta?

Az egyik legismertebb legenda szerint a császármorzsa Ferenc József császár és Erzsébet királyné szerelmének köszönhető. A történet szerint Erzsébet, aki rendkívül ügyelt alakjára, könnyű édességet kért a szakácstól. A frissen alkalmazott szakács azonban izgalmában elrontotta a palacsintát, és mérgében széttépte a tésztát. Hogy mentse a bőrét, porcukorral és lekvárral tálalta a császári párnak, akik meglepően ízletesnek találták a furcsa kinézetű édességet. A császár annyira megkedvelte, hogy „Kaiserschmarrn”-nak, azaz császármorzsának nevezte el.

Egy vadászat emlékére

Egy másik legenda szerint Ferenc József egy vadászat során kóstolta meg először a császármorzsát. A fárasztó lovaglás után egy parasztházba betérve kínálták meg az édességgel, ami annyira megtetszett neki, hogy hazatérve egyenesen a császári konyhára sietett, és kérte a szakácsot, hogy lásson neki az újonnan felfedezett, egyszerű, de nagyszerű desszert elkészítésének.

Egy császári kísérlet

A harmadik legenda szerint maga Ferenc József császár kísérletezte ki a császármorzsát. A történet szerint a császár éjjel titokban a konyhába osont, hogy palacsintát süssön magának. Mivel nem volt jártas a sütés-főzésben, a palacsinta nem egészen úgy sikerült, ahogyan tervezte. Ahelyett, hogy kidobta volna az elrontott ételt, széttépte a tésztát, majd lekvárral és cukorral meghintve fogyasztotta el.

Ez utóbbi tűnik a legvalószínűtlenebbnek, de ki tudja? Talán éppen így történt. Akárhogyan is született meg, a császármorzsát máig szeretik világszerte, a magyar konyhának is klasszikus étele. Nem véletlen, hogy a Cityfood megrendelőinek kedvencei között is előkelő helyet foglal el. Tegyen egy próbát velünk, kóstolja meg a mi császármorzsánkat, amit házi baracklekvárral kínálunk. Rendelje meg ebédjét étlapunkról, futárunk pedig házhoz szállítja a fonom fogásokat!