A fejes káposzta két arca

  • |

A finom őszi gyümölcsök mellett most van szezonja a fejes káposztának, ami sajnos sok családban a nemszeretem ételek közé tartozik. A káposztáról a legtöbb embernek a káposztás cvekedli jut eszébe, holott számtalan érdekes módon lehet elkészíteni ezt az egészséges zöldséget. Fejes káposztából létezik fehér és lila színű, de vajon mi a különbség közöttük, és melyikből milyen ételt érdemes főzni? Ennek jár most utána a Cityfood, tartson velünk, bővítsük együtt ismereteinket!

Lila és fehér

Külsőre annyira különböznek, hogy az ember elsőre azt hiheti, teljesen másféle ízük van, más összetevőkből állnak, és a lehetséges elkészítetési módjuk is nagyban különbözik. Az igazság azonban az, hogy beltartalmi értékük, ízük és az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk szinte ugyanaz, noha színük ennyire eltérő. Ennek ellenére vannak olyan fogások, amikhez jellemzően lilakáposztát használunk, és vannak olyanok, amiket csak fehér káposztával tudunk elképelni. Nézzünk ezek közül néhányat!

Lila, ha egy kis vidámságra vágyunk

A lila káposzta legnagyobb előnye, hogy szemet gyönyörködtető élénk lila színe van. Hőkezelés során sötétebb kékes színre vált, de citrom vagy ecet hozzáadásával újra lilás-rózsaszínes lesz. Vidám színe miatt nagyon jól lehet vele dekorálni az ételeinket, díszítésnek kiváló. Ezen kívül készülhet belőle lilakáposztás krémleves, ami igazi különlegessége lehet a hétvégi ebédnek. A párolt lilakáposztánál nincs kiválóbb köret egy ízletes sült hús mellé, de a lilahagymás, majonézes saláta is egészséges kiegészítője lehet a főételnek.

Fehér, a klasszikus

Savanyú káposzta, töltött káposzta, ecetes káposztasaláta, káposztás tészta – ezeket nem kell senkinek bemutatni, a magyar konyhaművészet alapelemei. De mi van ezeken túl? Milyen finomság készülhet még a fehér színű fejes káposztából? Pezsgővel és mazsolával párolt káposzta annak, aki valami igazán fejedelmire vágyik, kínai sült tészta jó sok káposztával, csalamádé, hogy télen is legyen mihez nyúlni, vagy éppen coleslaw, az amerikaiak kedvenc káposztasalátája. Akármelyikre esik is a választásunk, jó, ha tudjuk, a fejes káposzta rengeteg vitamint tartalmaz, ezért érdemes rendszeresen beiktatni étrendünkbe.

 

Jó lenne valami újat kipróbálni, elkészíteni egyet az itt felsorolt ételek közül? Ha sok teendője mellett nem jut ideje a családjának ebédet készíteni, rendelje házhoz a Cityfoodtól! Futárunk házhoz viszi a kiválasztott ételeket, így marad ideje ügyeskedni egy kicsit a konyhában.